Cum functioneaza o statie de dedurizare clasica cu rasina schimbatoare de ioni?
O statie de dedurizare functioneaza prin schimb ionic, un proces care indeparteaza ionii de calciu si magneziu, inlocuindu-i cu ioni de sodiu (sare). Aceasta tehnica de tratare rezolva problema apei dure si este eficienta, totusi nu este recomandata datorita nivelului de sare introdus in apa. Acest lucru necesita instalarea unui filtru cu osmoza inversa pentru a indeparta sarea din apa. Un alt neajuns este consumul saptamanal de sare care poate ajunge intr-un an la sume de 100 – 150 eur.
O statie de dedurizare care a fost dimensionata bine, intra in regenerare cam de doua ori pe saptamana. Daca luam exemplul unui dedurizator mediu ca marime, cu 25 l rasina, la fiecare regenerare avem un consum de 3 kg. sare. Intr-o saptamana avem un consum de 6 kg. sare, rezulta ca intr-un an avem un consum de aproximativ 312 kg. Pretul pe kg. de sare este aprox. 1,8 lei, rezultand un cost anual de 561 lei.
Pe langa costul de sare trebuie sa luam in calcul consumul de apa, deci nu este un echipament prea ecologic. Problema este ca nevoia unui dedurizator apare mai ales la case care nu sunt racordate la canalizare iar aceasta apa cu saramura ajunge in general in fosa septica. Acest lucru nu este prea indicat din cauza florei bacteriene ce este necesara sa se dezvolte in fosa pentru a functiona corect dar si din cauza necesitatii mai dese de vidanjare.
Sistemul electronic de conditionare a apei Scalewatcher
Sistemul electronic de conditionare a apei lucreaza utilizand un camp electromagnetic pentru a schimba forma calciului din apa, deci rezultatul este ca in aceasta forma noua, nu se mai poate lipi de tevi si de diferite suprafete. Tratamentul apei dureaza aproximativ 3 zile ceea ce este suficient ca apa sa paraseasca conductele casei. Simplu si efectiv, chiar functioneaza si chiar va rupe si va curata din calcarul deja depus in instalatia ta.