Principiul magnetic de tratare a apei nu este nou. Primul patent in acest sens a fost inregistrat in anul 1900. Scalewatcher preia aceste cunostinte si dezvolta aceasta tehnologie in secolul 21.

Aparatul electronic trateaza apa prin crearea unui camp elecromagnetic, modificand structura ionilor de calciu si magneziu. Acest lucru afecteaza depunerile potentiale de calcar si stratul de calcar depus.

Modifica structura ionilor, facandu-i mai mici si rotunjindu-i la margini. Acest lucru face ca aderarea la suprafete sa nu mai fie posibila. Precipitarea si modificarea acestor ioni, face imposibila depunerea acestora, ramanand in suspensie, in apa.

Mai mult, aceasta apa tratata cu Scalewatcher, rupe din depunerile deja create si va curata treptat conductele deja incarcate cu straturi de calcar. Din aceasta cauza, este foarte posibil ca in prima faza de tratare, apa sa para mai dura ca inainte de tratare sau chiar sa fie mai dura.

Calcarul curatat de pe conducte, va precipita in apa si in acest fel, duritatea acesteia poate creste, sau depunerile pot creste la dus, sau la aeratoarele de chiuveta. Acest lucru se poate intampla in primele luni de functionare iar durata acestui fapt, depinde de cantitatea de calcar din conducte, boiler, centrala etc.